THE GOLDEN EAGLE (Aquila chrysaetos) STEENAREND

 

Herkenning

 

 

 

 

 

 

 

De steenarend is een grote, bruine roofvogel, met de bekende arendskop, 

bestaande uit de haaksnavel, een verhoudingsgewijs kleine kop, 

en twee grote, lichtbruine ogen. 

Een steenarend is ongeveer 80cm lang. 

De wijfjes zijn beduidend groter dan de mannetjes. Hun spanwijdte kan wel 2m20 bedragen!
De steenarend heeft een mooi kleurenspel. 

Zijn gladde kruin en nekveren hebben goudbruine punten. 

De onderkant van deze vogel is donkerder dan zijn bovenkant. 

De vleugel- en staartveren vertonen een onregelmatig patroon van brede grijze en bruine stroken. 

Een onvolwassen steenarend heeft zelfs een witte brede baan aan de basis van z'n staart

Jongere vogels zijn wit aan het eind van de vleugels en de staart. 

 

 

   

 

Nesten

 

De nesten kunnen worden gevonden op hoge richels of in bomen. 

Een adelaarshorst kan tot 3,5 meter hoog zijn en een doorsnee tot 1,5 meter hebben

Onder normale omstandigheden worden twee eieren gelegd maar slechts ťťn daarvan zal overleven. 

Wanneer twee kuikens worden geboren zal de eerstgeborene de tweede dood pikken. 

 

 


Afmetingen

De vleugelspanwijdte varieert tussen 1,8 en 2,4 meter en het gewicht ligt tussen 4 en 6 kilogram. 

De steenarend of goudarend (Aquila chrysaetos), totaal 76-89 cm lang, 

heeft door zijn indrukwekkende grootte en majestueuze vlucht in de heraldiek vanouds een grote rol gespeeld (zie adelaar [heraldiek]).

Levensverwachting ongeveer 15 tot 20 jaar  

 

 

 

Voortplanting
Steenarenden bouwen hun nest of horst op uitstekende rotspunten, klippen of in bomen. 

Op veel plaatsen keren steenarenden al eeuwenlang steeds terug naar dezelfde nestplaatsen. 

Horsten in bomen worden elk jaar verder uitgebreid en kunnen een enorme omvang krijgen. 

Tijdens de balts maakt het mannetje golvende vliegbewegingen (guirlandevlucht), 

waarbij hij geregeld duikt en weer klimt. 

De paring vindt meestal op de grond plaats en het eerste ei wordt in februari of maart gelegd. 

Het broeden begint al voordat er een tweede ei gelegd is. 

Dat betekent dat het eerste kuiken drie of vier dagen eerder uitkomt dan nummer twee.  

 

 

    

 

                

Leefgebied

 

Oorspronkelijk kwam de steenarend voor in de woeste bergstreken van het grootste deel van het noordelijk halfrond, 

maar door de jacht die men op hem gemaakt heeft, komt hij nog maar in enkele beperkte gebieden voor. 

 

 

De steenarend komt voor in Europa, het noorden van Noord-Amerika en AziŽ. Het is een van de dertig soorten arenden waarvan de poten volledig zijn bevederd. 

De steenarend vertoont in de lucht een uitgebreid baltsgedrag.

In de grote wouden van Noord-Amerika kan het territorium van een adelaar soms wel 520 vierkante kilometer bestrijken.
Steenarenden storten zich soms met een snelheid tot 150 km/u op hun prooi.

 

 

 

Wat Eten Ze

Hoewel ze in staat zijn grotere zoogdieren te vangen wordt dit zelden waargenomen. 

De soort leeft van prooi, die bestaat uit middelgrote zoogdieren en hoenderachtigen, kikkers en grote insecten. 

De steenarend voedt zich voornamelijk met kleine zoogdieren, in de Alpen vooral met marmotten. 

Grotere zoogdieren zoals herten en reeŽn, pakt hij meestal alleen als aas. 

Daarnaast maakt hij jacht op hazen, jonge vossen, wezels en op vogels, zoals Auer-, kor- en sneeuwhoenders, kleine vogels, slangen en salamanders.
Het grootste deel van zijn buit pakt hij op de grond, maar soms grijpt hij ook vogels in de lucht. 

De adelaar jaagt door langs een bergkam of een ravijnrand te vliegen, en zijn geschrokken slachtoffer naar onbeschermd terrein te drijven.

   

 

 

AFMETINGEN
Lengte:
75-90 cm
Gewicht:
3-6 kg

Vleugelspanwijdte: 2-2,2 meter        
VOORTPLANTING
Geslachtsrijp: met
4-5 jaar
Broedtijd:
februari tot juni

Aantal broedsels: 1
Legsel:
2 bruin gespikkelde eieren

 

 

Broedduur: 43-45 dagen
Nestverblijf:
65-70 dagen

LEEFWIJZE
Gedrag: solitair of in paartjes, jaagt naar buit op de grond
Voedsel: kleine en grotere zoogdieren en vogels die hij levend vangt of als aas eet
Levensverwachting: 15-20 jaar

VERWANTE SOORTEN

 

   

 

De keizerarend, die in Spanje, Portugal, Oost-Europa en AziŽ voorkomt, is iets kleiner

 

 

 

VERSPREIDING
De steenarend komt nog maar her en der verspreid in Europa, AziŽ, Noord-Amerika en Noord-Afrika voor.

SOORTBESCHERMING
De steenarend is als beschermde diersoort nog steeds ernstig bedreigd door de jacht en zijn steeds kleiner wordende leefgebied. 

In de Alpen heeft het bestand zich echter weer gestabiliseerd, zodat er geen direct gevaar voor uitsterven bestaat.